Neplýtváme potravinami 2025Letošní celovrchlabský projekt v rámci programu
Vrchlabí bez odpadu byl zaměřen na plýtvání potravinami a jak mu předejít. K tomu jsme vytvořili vlastní metodiku. Část metodiky jsme převzali z programu
Recyklohraní, v rámci kterého shlédlo i několik zaměstnanců školy tematicky zaměřené webináře, také jsme se inspirovali metodikou vrchlabského gymnázia.
II. stupeň
Žáci shlédli krátká videa Waste a Po stopách plýtváka potravinového a posléze v třídnických hodinách diskutovali o problematice výroby, spotřeby a likvidace potravin.
Skupinová práce s textem – skupinky žáků prezentovaly v hodinách přírodopisu 8. tříd vybraný obsah svých pracovních listů před spolužáky, vycházeli z metodiky EKOABECEDA ANEB NA CESTĚ K ODPOVĚDNÉ SPOTŘEBĚ.
FOTODOKUMENTACE:
https://www.rajce.idnes.cz/profesordv/album/neplytvame-potravinami-1Po shlédnutí krátkého videa o životě jahody, která vyrostla na poli, přes její transport na pulty obchodů, až po její shnití v lednici a vyhození do koše
žáci v hodinách českého jazyka zaznamenávali příběh formou vyprávění či jiného slohového útvaru.
FOTO ŽÁKOVSKÝCH TEXTŮ ZDE:
https://www.rajce.idnes.cz/profesordv/album/neplytvame-potravinami-2Sedmáci v hodinách vaření shlédli krátký dokument Koš je největší nepřítel a poté
vymýšleli recepty z kuchyňských zbytků potravin a z nich pak ve školní kuchyňce připravili svůj oběd.
FOTO ZDE:
https://www.rajce.idnes.cz/profesordv/album/neplytvame-potravinami-3V hodinách pracovních činností dívky devátých ročníků
prováděli průzkum trhu ve vrchlabských supermarketech a prodejnách potravin, kde zjišťovali, jakou strategii mají jednotlivé obchody, aby jim v regálech nezůstali zkažené a prošlé potraviny. Menší prodejny často žádné aktivní programy nemají, movitější supermarkety mívají své strategie v rámci speciálních slevových regálů s označením a slogany nabádající lidi k nákupu potravin na sklonku doby trvanlivosti. Nejlépe propracované programy má Billa, Lidl a Kaufland.
FOTO a INFO ZDE:
https://www.rajce.idnes.cz/profesordv/album/neplytvame-potravinami-4Několik tříd, resp. žáků, ve spolupráci s rodiči a sourozenci, do tabulky týden zaznamenávali vyhozené potraviny, které nestihli spotřebovat a již nešli jinak v kuchyni využít. Z těchto přehledů následně v hodinách matematiky a pracovních činností (9. roč.) počítali cenu vyhozených potravin.
Do projektu se zapojily 4 třídy 2. stupně, 119 osob (žáci, rodinní příslušníci). Ti dohromady utratili za vyhozené a nespotřebované potraviny za 1 týden 2 816 Kč. To je 23,70 Kč na 1 osobu.